Ruwvoeders.

 

In onze stal worden de konijnen bijgevoerd met ruwvoeders van de firma Hartog. We gebruiken deze ruwvoeders omdat de kwaliteit van deze producten altijd gelijk is. De ruwvoeders die wij aan onze dieren voeren zijn:

Lucernemix , grasmix en compact gras (Hooi). Alle producten worden op deze pagina uitgebreid besproken.

Let op ! In beginsel worden de Hartog producten aangemerkt als paardenvoer.

Waarom geen gewoon hooi ?

De hooi prijzen stijgen en er is geen continuïteit in kwaliteit.

Nu ik me verdiept heb in de producten van Hartog heb ik de baaltjes compact gras ontdekt.
Ze garanderen een goede gelijke kwaliteit.

gewoon weidehooi

 Gras en Wiedehooi

Weidehooi dat ik altijd bij een plaatselijke boer koop is zeer wisselend van structuur en kwaliteit. Het ene voor het andere pak hooi verschilt dermate van structuur en kwaliteit dat de konijnen ook steeds moeten wennen aan ander hooi. Ik denk zelf dat een kwaliteits hooi ook beter is voor de dieren. Daarom kies ik voor hooi van Hartog. Zelf had ik liever gezien dat het niet zo kort was. Ik voer het daarom maar in de voerbakjes en niet in de hooiruiven. Ik denk dat ze er dan teveel van verknoeien.

Prijs / kwalitiet verhouding

Ik heb voor een baaltje van 20 kg 10,90 euro betaald. Voor een gewone baal hooi betaal ik normaliter 5 euro. Het zal dus duurder zijn, maar als de dieren het er beter op doen heb ik het er graag voor over.

Lucerne-mix

Super ruwvoer

 lucerne mix

Vezelrijke voeding is voor de spijsvertering van konijnen erg belangrijk.  Daarom kies ik voor Hartog Lucerne-mix naast het krachtvoer.

De Hartog Lucerne-mix heeft de volgende voordelen:

Het hoge vezelgehalte van Hartog Lucerne-mix zorgt voor een betere stofwisseling en darmfunctie,  wat terug te zien is in de mest van het konijn.  Hartog Lucerne-mix bevat een beetje melasse met lijnzaadolie.
Het resultaat hiervan is een smakelijk en stofvrij ruwvoer dat zorgt voor een schitterende glans.

Natuurlijke vitaminen, mineralen en sporenelementen Lucerne-mix bevat meer dan genoeg vitaminen, mineralen en sporenelementen om in de basisbehoefte van het konijn te voldoen.  De vitaminen en mineralen in Lucerne-mix onderscheiden zich van krachtvoer,  omdat deze gehalten in Lucerne-mix puur natuurlijk gevormd zijn.

Volledig verteerbare eiwitten

Eiwitten in (voordroog) kuil en hooi die ontstaan door kunststofbemesting zijn veelal slecht verteerbaar en kunnen nadelige effecten veroorzaken, zoals koliek en dikke benen. Bij luzerne (vlinderbloemige) daarentegen wordt door wortelknolbacteriën de stikstof uit de lucht gebonden, met als resultaat een aminozurenpatroon dat zorgt voor volledig verteerbare eiwitten. Daarnaast speelt het kunstmatige droogproces van luzerne een grote rol in de vertering van eiwitten voor konijnen.  Door de kortdurende verhitting worden eiwitten voor een deel afgebroken, zodat ze gemakkelijker opgenomen kunnen worden door het konijnenlijf.

Positieve resultaten in fokkerij

In de fokkerij zijn zeer positieve resultaten bekend over het voeren van Lucerne-mix tijdens de dracht en lactatie van de voedster en de opfok van jonge konijnen.

Lucerne-mix kent een hoog calciumgehalte en bevat foliumzuur en β-caroteen, essentiële vitaminen voor de vruchtbaarheid. In de periode van dracht en lactatie is de calcium/fosfor-verhouding van essentieel belang voor de conditie van de voedster en de botvorming van het ongeboren jongen. Het hoge calciumgehalte (3 keer zo hoog als hooi) en de essentiële aminozuren in Lucerne-mix voorkomen OC en OCD en dragen bij aan een optimale ontwikkeling van het botten- en spierenstelsel.  Daarnaast blijkt uit onderzoek dat calcium een positieve werking heeft op het op tijd afkomen van de nageboorte.

Samenstelling

De Hartog Lucerne-mix wordt gevormd door vers gehakselde luzerne, vermengd met groen geoogste snijhaver en alexandrijnse klaverbestanddelen.  Deze melange is speciaal uitgedacht om een hoog energiegehalte te waarborgen en het eiwitgehalte te reduceren. De toevoeging van melasse met lijnzaadolie zorgt voor extra smakelijkheid en een glanzende vacht.

Voeradvies

TIP: Lucerne-mix is ideaal om door het krachtvoer te mengen.
Hierdoor moeten konijnen beter kauwen op het krachtvoer,
ontwikkelen zij meer speeksel en wordt een betere vertering en rendement van het krachtvoer verzekerd.

Verpakking

Recyclebare plastic zak van 90 liter (± 20 kg)

Houdbaarheid

1 jaar, onder voorbehoud

Product analyse

Analyse is op basis van 1 kilogram Dit is een natuurproduct, waardoor de aangegeven waarden kunnen varieren.

Voedingswaarden
Ruw eiwit 12.00 %
Ruw vet 2.40 %
Ruwe celstof 32.00 %
Ruw AS 10.90 %
Suikers 7.00 %
Suikers & zetmeel 10.00 %
EWPa 0.58 %
VEP 552.00 %
VREp 82.00 g
DS 90.00 %

Vitaminen
Vitamine E 110.00 mg
Biotine (Vit.H) 0.40 mg
Vitamine D3 980.00 I.E.

Mineralen
Calcium 12.00 g
Fosfor 3.00 g
Magnesium 3.00 g
Natrium 0.80 g
Kalium 21.00 g

Sporenelementen
IJzer 615.00 mg
Koper 9.00 mg
Mangaan 33.00 mg
Zink 22.00 mg
Selenium 0.30 mg
Kobalt 0.10 mg

Aminozuren
Lysine 7.60 g
Methionine 2.40 g
Tryptophaan 2.90 g
Threonine 7.10 g
Leucine 12.10 g
Isoleucine 7.40 g
Histidine 3.40 g
Arginine 7.30 g
Clycine +serine  15.40 g
Phenylalanine + tyrosine 13.80 g
Valine 9.40 g
Methionine + cystine 4.70 g

Compact gras

Gedroogd gras

  hartog compact gras_

Hartog Compact Gras is de ideale vervanger van gras, hooi en kuil.

Hartog Compact Gras heeft de volgende unieke eigenschappen:

Een baaltje Compact Gras weegt ca. 20 kg en heeft een formaat van 50 x 30 x 30 cm. (ter vergelijking: een baal hooi meet 110 x 50 x 40 cm) waardoor u aanzienlijk minder opslagruimte nodig heeft.

Het speciale grasmengsel voor Compact Gras wordt gedroogd door middel van een snelle droging op hoge temperatuur.  Hierdoor blijven voedingsstoffen, vitaminen en mineralen beter behouden.  Door de hoge temperatuur worden bacteriën en schimmels vernietigd en heeft het product een constante kwaliteit.

Samenstelling

Voor Hartog Compact Gras wordt gebruik gemaakt van een speciaal grasmengsel dat door middel van gecontroleerde teelten geproduceerd wordt. Het product is daardoor ook vrij van onkruiden en Jacobskruiskruid.

Voeradvies

Hartog Compact Gras voert u ter vervanging van hooi, of in combinatie met, uw huidige ruwvoer.

Verpakking

ca. 20 kg met een formaat van 50 x 30 x 30 cm

Houdbaarheid

Minimaal 1 jaar houdbaar

Product analyse

Analyse is op basis van 1 kilogram Dit is een natuurproduct, waardoor de aangegeven waarden kunnen varieren.

Voedingswaarden
Ruw eiwit 11.80 %
Ruw vet 2.20 %
Ruwe celstof 31.00 %
Ruw AS 10.20 %
Suikers 8.00 %
Suikers & zetmeel 12.00 %
EWPa 0.56 %
VEP 533.00 %
VREp 62.00 g
DS 90.00 %

Vitaminen
Vitamine E 20.00 mg
Biotine (Vit.H) 0.20 mg
Vitamine D3 910.00 I.E.

Mineralen
Calcium 6.00 g
Fosfor 3.00 g
Magnesium 2.00 g
Natrium 0.80 g
Kalium 32.00 g

Sporenelementen
IJzer 270.00 mg
Koper 5.00 mg
Mangaan 26.00 mg
Zink 24.00 mg
Selenium 0.10 mg

Gras-mix

Gedroogd gras met structuurbrok

100_Grasmix

Hartog Gras-mix is een smakelijke en gezonde ruwvoermelange die kan dienen als vervanger van hooi of kuilgras.  Hartog Gras-mix heeft de volgende kenmerken:

Gras-mix bestaat uit gedroogd gras, verrijkt met structuurbrok en een mengsel van melasse met lijnzaadolie. Gras-mix is verpakt in een recyclebare plastic zak waardoor het product beschermd wordt tegen invloeden van buitenaf.

Productieproces

De ruwvoeders van Hartog worden geproduceerd door middel van gecontroleerde teelten, waardoor de producten vrij zijn van onkuiden, zoals bijvoorbeeld het giftige Jacobskruiskruid. Na het maaien wordt het gras gehakseld en op zeer hoge temperaturen in een grote droogtrommel gedroogd.  Door een snelle droging blijft de versheid en smakelijkheid van het product behouden. Tevens worden alle bacteriën, schimmels en ziektekiemen vernietigd, waardoor Gras-mix een duidelijke meerwaarde vormt ten opzichte traditionele ruwvoeders, zoals hooi en (voordroog)kuilgras.

Samenstelling

Gras-mix bestaat uit gedroogd gras, verrijkt met structuurbrok van groen geoogste snijhaver (de haverplant, niet de korrel, dus energiearm) en een smakelijke toevoeging van Molashine, een mengsel van melasse en lijnzaadolie.

Voeradvies

Voer Gras-mix ter vervanging van of in combinatie met uw hooi of (voordroog)kuil. Gras-mix is ook zeer goed te combineren met Hartog Lucerne-mix.

Door de hogere voedingswaarde in vergelijking met hooi en kuil kunt u in krachtvoer reduceren.

Verpakking

Recyclebare plastic zak van 90 liter, ± 18 kg

Houdbaarheid

1 jaar, indien het product vochtvrij opgeslagen

Product analyse

Analyse is op basis van 1 kilogram Dit is een natuurproduct, waardoor de aangegeven waarden kunnen varieren.

Voedingswaarden
Ruw eiwit 10.70 %
Ruw vet 2.40 %
Ruwe celstof 28.00 %
Ruw AS 8.20 %
Suikers 11.00 %
Suikers & zetmeel 15.00 %
EWPa 0.56 %
VEP 533.00 %
VREp 78.00 g
DS 90.00 %

Vitaminen
Vitamine E 20.00 mg
Biotine (Vit.H) 0.20 mg
Vitamine D3 910.00 I.E.

Mineralen
Calcium 5.00 g
Fosfor 2.00 g
Magnesium 1.00 g
Natrium 0.50 g
Kalium 21.00 g

Sporenelementen
IJzer 473.00 mg
Koper 4.00 mg
Mangaan 26.00 mg
Zink 15.00 mg
Selenium 0.10 mg

Groenvoer

Grasbrok

grasmix

Structuurbrok

Grasbrok van Hartog wordt gevormd door kunstmatig gedroogd gras, dat geperst wordt in een 6 mm structuurbrok. Hartog Grasbrok heeft de volgende eigenschappen:

Vind een verkooppunt bij u in de buurt:

Hartog Grasbrok stimuleert de spijsvertering van een paard veel minder dan andere ruwvoeders, zoals bijvoorbeeld Hartog Compact Gras en Hartog Gras-mix. Dit komt doordat de brok gemakkelijk uiteen valt in de maag van het paard, doordat het product gemalen is.

Samenstelling

Grasbrok wordt gemaakt van 100% gedroogd gras. Dit wordt gemalen en in een brokje geperst. Hiervoor wordt geen tot max. 3% melasse gebruikt.

Voeradvies

Geef uw paard maximaal 50% van het ruwvoer in de vorm van Grasbrok. Vul de rest aan met Hartog Compact Gras of Gras-mix in verband met de stimulering van de spijsvertering.

Een paard heeft 1 – 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht per dag nodig.

Verpakking

Plastic zakken (20 kg) Big bags (1000 kg) Bulk vanaf 4000 kg

Houdbaarheid

Minimaal 1 jaar

Product analyse

Analyse is op basis van 1 kilogram

Voedingswaarden

Ruw eiwit 16.60 %
Ruwe celstof26.80 %
Ruw AS 12.30 %
EWPa 0.65 %
VEP 632.00 %
VREp106.00 g
DS 88.50 %

Mineralen

Calcium 8.60 g
Fosfor 3.50 g
Magnesium 2.20 g
Natrium 3.50 g
Kalium 26.10 g

Sporenelementen

IJzer 879.00 mg
Koper 7.30 mg
Mangaan 48.00 mg
Zink 31.00 mg
Selenium 122.00 µg
Zwavel 3.60 mg
Molybdeen 1.50 mg
Kobalt 0.26 µg

Voor meer informatie bezoek de website van hartog. U kunt hier ook naar een dealer bij u in de buurt zoeken.

http://www.hartog-lucerne.nl/

Winterpeen / voederpeen.

Naast de ruwvoeders van Hartog voeren wij onze dieren het hele jaar door voederwortelen. De voederwortelen zitten verpakt in netjes van 20 kg. De prijs van de wortelen ligt rond de € 3 tot € 4 per zak.

imagesCAYOYEK3