Oor en oog aandoeningen.

Oorschurft

Oorschurft (of oormijt) wordt veroorzaakt door een parasiet: Psoroptes cuniculi. Psoroptes sp. vind je meestal aan de binnenkant van de oren. Soms is maar één oor besmet. Bij konijnen op leeftijd of bij zwakke konijnen verspreidt de schurft zich soms over het hele lichaam. De parasiet leeft aan de oppervlakte van de huid, voedt zich hiermee en boort er gaten in. Er ontstaan ontstekingen in de oren door het slijm en de uitwerpselen van Psoroptes sp. en hierdoor gaat het konijn de oren krabben, soms tot bloedens toe.

Diagnose:

Konijnen met oorschurft schudden heel vaak de kop en de oren, en krabben de oren kapot. Als te lang gewacht wordt met behandelen, vormen zich dikke korsten in het oor, soms tot 2 cm dik. Onder de korsten is de huid meestal vochtig en rood, en is de kans dat een oorinfectie is ontstaan groot. Dit is een zeer pijnlijke geschiedenis en het konijn laat de oren hangen.

image-01

Behandeling:

Onderhuidse (SC) injectie van Ivermectine (Ivomec).
Deze injectie moet 3x binnen 2 weken gegeven worden. Hierna moet de aandoening over zijn. Niet alle dierenartsen zijn bekend met het feit dat een injectie van Ivermectine bij konijnen gebruikt kan worden. De hoeveelheid moet afgestemd worden op het gewicht van het konijn. Geïnjecteerde Ivermectine wordt door konijnen goed verdragen en helpt beter dan ivermectin opgelost in olie, eindeloos oren te druppelen met een middel, of met zalf te behandelen.

De korsten niet met de hand weghalen want dat is erg pijnlijk en dat vergroot de kans op bacteriële infecties. Als het konijn pijn lijdt, is het aan te raden om gedurende 2-3 dagen een pijnstillend middel te geven, bijvoorbeeld: ketoprofen, meloxicam (Metacam), Tolfedine. Er kan eventueel ook behandeld worden met het druppellen van sla olie in de oren van de konijnen, maar dit heeft vaak weinig resultaat. Door het inweken van de sla olie weken de korsten vaak los, maar hiermee wordt de schurftmijt niet bestreden.

Ik heb van een fokker ooit de tip gekregen om konijnen die een lichte vertoning hebben van oorschurft te behandelen met gele zwavelpoeder (Sulfur Depur) welke verkrijgbaar is bij de Apotheek. Uit ervaring kan ik zeggen dat het werkt, echter zal het op korte termijn terugkeren. Op dit moment heb ik door het gebruik van het middel DECTOMAX (zie afbeelding) geen enkele besmetting van konijnen met oorschurft. Dectomax
Dectomax (Doramectin) word subcutaan toegepast (onderhuidse injectie). De dosering is 3 x 0.2 ml. Per konijn van ca. 5 kg lichaamsgewicht, toepassing is 3 injecties per 2 weken,
daarmee is de ontwikkelingscyclus van de schurftmijt geheel onderbroken.
Het middel is doeltreffend en zeer effectief voor lange tijd. Dectomax is niet goedkoop, de kleinste verpakking is 50 ml, goed voor 500 injecties dus er zijn ruim 165 konijnen mee te enten. De richtprijs voor 50 ml is ca. € 50,00.
Dectomax werkt eveneens op maagdarmwormen, longwormen, bijtende luizen,schurftmijten en teken. (Dectomax mag niet toegediend worden aan honden)
Dectomax bevat Ivermectine, maar prikt onderhuids minder dan Ivomec. Samenstelling Dectomax: Doramectine 10 mg – Etholythaat – Sesamolie q.s. pro 1 ml.
Fabrikant Pfizer Animal Health S.A 
Opgepast!
Er wordt nog wel eens een emulsie, Surolan gebruikt, die gevaarlijk is, wanneer niet bekend is of de trommelvliezen door de schurft zijn aangetast.
Dit is een middel voor uitwendig gebruik.
De oren dienen door de dierenarts zeer goed nagekeken en schoongemaakt te worden, voordat dit middel gebruikt mag worden.
Bij beschadigde trommelvliezen kan dit middel binnen enkele uren de dood van het konijn ten gevolge hebben.

Oog aandoening.

Oogontstekingen bij konijnen.
Met name ontstekingen aan de oogslijmvliezen en / of de traanbuis worden veel bij het konijn gediagnostiseerd. De verschijnselen zijn vaak traanogen, ooguitvloeiing en geïrriteerde huid onder de ogen.

Kaakabcessen

Oorzaken Abcessen bij het konijn kunnen veroorzaakt worden door trauma, bijtwonden, verspreiding via het bloed vanuit een andere ontsteking of door gebitsaandoeningen. Konijnen kunnen soms een oog aandoening oplopen waardoor een oog ontstoken raakt. Hiervoor kunnen meerdere oorzaken zijn. Vaak is het een sprietje stro of houtvezel wat de veroorzaker kan zijn van een ontstoken oog. Jonge konijnen openen normaal de ogen op de 10e dag, het komt wel eens voor dat van een jong konijn 1 oogje gesloten blijft. Het gaat niet open door bijvoorbeeld opgedroogd traanvocht of een hard korstje. Als je dit verkeerd helpt open maken kan het oog gaan ontsteken. Als je het te laat ziet kan het zijn dat het konijn aan een kant een blauw oogje heeft, hierdoor kan het konijn niets meer zien (blind) Afgekookt lauw water is vaak een goede methode om een dichtgeplakt oogje los te weken. Gebruik hiervoor een steriel gaasje dat je dept op het oogje. Niet ruwweg in het oog gaan wrijven.

In de handel zijn er diverse soorten oogzalf te koop met een vitamine toevoeging. Het gebruik van deze zalven verzacht het oog en houd het rondom week. Ik ben echter tot de conclusie gekomen dat het alleen niet over gaat. Bij de dierenarts hebben ze voor ontstoken ogen oogzalf met toevoeging van antibiotica. Echter is deze zalf niet te koop zonder consult of recept. De firma AST heeft zowel de oogzalf met vitamine toevoeging als ook de zalf met antibiotica toevoeging. De zalf met vitamine is vrij te koop bij vele webshops in diergeneesmiddelen winkels. De Aureomycin oogzalf is nergens receptvrij of zonder dierenarts consult te koop.

In de reguliere dierenspeciaalzaken verkopen ze vaak de oogzalven van Beaphar met vitamine toevoeging. Ik heb nu in België bij een apotheker die ook naar Nederland verzend. Hier koop ik de Aureomycin oogzalf met antibiotica receptvrij , werkzame stof (chloortetracyclinehydrochloride).
Apotheek De Maziére op deze link te vinden: http://www.iasiswervik.be