Voedingschema

Regelmatig krijg ik de vraag gesteld hoeveel voer geef je de dieren ?
Ik probeer op deze pagina een beeld te schetsen hoeveel voer ik de dieren verstrek.

Het schema dat ik weergeef heeft betrekking op grote rassen zoals de groot Lotharinger. Hetgeen ik hier weergeef is gebaseerd op mijn ergen ervaring , het zijn dus geen voorbeelden die ik op internet heb gevonden.

Ik voer mijn dieren twee keer per dag. ’s Ochtends geef ik de dieren altijd de dagelijkse portie krachtvoer, ik doe dit omdat ik voor aanvang van mijn baan minder tijd heb dan in de avonduren. De ruwvoeders geef ik ’s avonds, naar mijn mening zijn de dieren in de avond activer en nemen ze het ruwvoer dan ook beter op.

Zoals u misschien heeft gezien voer ik meerdere soorten krachtvoer en ruwvoer.

Krachtvoeder.
Ruwvoeder
Hoeveelheden per dier

Krachtvoeder verstrekking

De hoeveelheden krachtvoer die ik aan de dieren verstrek is afhankelijk van de ” inzet “van het dier. Voedsters die niet zogend zijn of rammen (“stilstaande dieren”) geef ik 100 gram krachtvoer per dag. Dit is Havens kuni excellent M5

Twee weken voordat de voedsters gedekt worden schakel ik over van 100 gram kuni excellent M5 naar 80 gram premium fibermix. Premium fibermix dient goed als slankhouder voor stilstaande dieren. Het verhoogt eveneens de kans op “beter staan” bij de dekking.

Voedsters die geworpen hebben (“zogende voedsters”) geef ik tot de jongen een leeftijd van 3 weken hebben twee maal per dag krachtvoer. Dit is ’s morgens 100 gram Havens kuni excellent M5 en ’s avonds 80 gram¬† Havens premium fibermix.
Premium fibermix helpt bij voedsters WAM vorming te voorkomen.

WAM vorming is een opslag van overtollig vet t.h.v de keel. Op onderstaande foto ziet u een dier met enigzins lichte WAM.

Zogende voedsters met jongen vanaf 3 weken leeftijd geef ik 1 x per dag krachtvoer. Aan deze dieren wordt een mix verstrekt van alle 3 de bovengenoemde krachtvoeders. Dit omdat het een betere structuur geeft en de darmflora beter stimuleerd.
Door de grove ingedienten in het voer heeft het langere tijd nodig voordat het de darmen is gepasseerd. Daardoor blijven de darmen beter geprikkeld en is de kans op DBZ (dikke buiken ziekte)nihil.

Kuni excellent M5 zijn gewonde brokjes met minder structuur maar de wordt toegevoegd i.v.m. toevoeging van speciale voedingsvezels, zogenaamde lignocellulose-vezels, die verbeteren de gezondheid van het konijn.

De hoeveelheid krachtvoer is afhankelijk van de grootte van het nest. De hoeveelheid krachtvoer dat ik verstrek moet mijns inziens ca 2 uren na het voeren op zijn. Hetgeen teveel gevoerd wordt wordt vaak overlopen of de jongen urineren erover zodat het weggegooid kan worden. Tevens is er dan kans op kruisbesmetting.

Aan “Gespeende” jong dieren wordt eveneens een mix verstrekt van alle 3 de bovengenoemde krachtvoeders. Ook hier moet u rekening mee houden dat het voer niet belopen wordt door de jonge dieren. Zorg er ook voor dat de dieren niet in de voerbak kunnen urineren.

Ruwvoeder verstrekking

Alle dieren krijgen in de avond ruwvoeders verstrekt.

Voorheen toen ik nog “boerenhooi” hooi uit de hooibaal voerde zorgde ik ervoor dat de in het hok geplaatste hooiruiven altijd geuld waren. Ik merkte aan de voederopname dat de dieren steeds meer kieskeuriger werden om het hooi te eten. De structuur van het hooi is zeer wisselend, ook de kwaliteit van het hooi is steeds anders. Hooi dat net voor het persen van de pakken nog lnat is geworden vertoond menige schimmel. Ik vond dat het tijd werd voor kwaliteits hooi. Na het zoeken op internet kwam ik uit bij de firma Hartog. Ik heb een pak gedroogd gras (kort hooi) gekocht en dit de konijnen letterlijk voorgeschoteld. Het was voor de dieren even wennen maar de opname is zeer goed en smakelijk.

Ik wissel de boven aan deze pagina genoemde ruwvoeders dagelijks af. De ene dag gedroog gras (hooi), de andere dag lucerne mix en de andere dag grasmix. Dit wordt de ene dag aangevuld met winterpeen en de andere dag met een sneetje hard gedroogd wit of bruinbrood.

Door de afwisseling in de ruwvoeders blijft het voor de dieren smakelijk, ze raken er niet op uitgekeken om het zo maar te zeggen. Op onderstaande foto ziet u een voerbakje afgebeeld. Dit is het voerbakje dat in onze hokken hangt. De maatvoering van het bakje is 400 ml. Dit bakje wordt met ruwvoeder tot aan de rand gevuld.

imagesCAGU00KS

Het enige nadeel van het compact gras van Hartog is dat het vrij kort is, ca 3-5 cm. Ik kan het gedroogd gras helaas niet in de hooiruifjes verstrekken zodat de dieren de hele dag de beschikking hierover hebben. Het voordeel is wel dat het bakje ’s morgens wel leeg is.