
Kun je je het nog voorstellen? Een leven zonder magnetron. En toch was pas na de Tweede Wereldoorlog dit apparaat beschikbaar voor de professionele keuken en veroverde het enkele decennia later een vaste plek in zo’n beetje elke keuken. In 1945 was het een revolutionair apparaat dat commercieel als ‘Radarange’ kon gekocht. De eerste kopers waren horecagelegenheden omdat privé het kostenplaatje voor zo’n horeca magnetron nog wel behoorlijk hoog was: rond de 5000 dollar. De magnetron was revolutionair in die zin dat je voedsel heel snel en ook nog eens gelijkmatig kon verwarmen. Dat gebeurde door middel van microgolfstraling. Door deze golven werden de watermoleculen in het voedsel tot snelle trilling gebracht. Met als gevolg warm eten. Als kok kon je nu gerechten in een fractie van de tijd serveren. Ook de gemaks-functie was belangrijk. Je kon vooraf bereid voedsel direct vanuit de koelkast in de magnetron zetten. Eerst af laten koelen of zelfs ontdooien was niet nodig.
Niet elke magnetron hoort thuis in een zakelijke keuken
De gemiddelde prijzen van een magnetron vandaag de dag zijn binnen het budget van elk huishouden gekomen. Alleen is er natuurlijk wel een verschil tussen een simpele magnetron voor de consument en een horeca magnetron. Want de horeca heeft baat bij een efficiënt en gekwalificeerd apparaat. Dit artikel geeft aan welke eisen je moet stellen aan een magnetron voor zakelijk gebruik. Om niet een kat in de zak te gaan kopen…
Vermogen en snelheid van een horeca magnetron
Een goede magnetron moet het van kracht en snelheid hebben want hij moet de almaar doorgaande vraag van je klanten adequaat aankunnen. Het vermogen van zo’n apparaat is dan ook belangrijk, liefst tussen 1000 en 2000 watt. Door het hoge vermogen wordt het voedsel ultrasnel en ook gelijkmatig verwarmd zodat je geen tijd verspilt tijdens piekuren in je zaak. Want juist bepaalde tijden kunnen een bottleneck gaan vormen door de sterk verhoogde vraag. Denk aan de periode tussen 18.00 en 19.00 uur, bijvoorbeeld. Een gewone magnetron is vaak te klein voor een horecazaak. Je moet grote gerechten en grote borden gemakkelijk kwijt kunnen en geen problemen krijgen met het sluiten van de deur.
Duurzaamheid, robuustheid en gebruiksgemak
Een goede horeca magnetron is altijd ‘in beweging’. Niet alleen de chef-kok zit er met z’n handen aan; ook de overige bediening benut het apparaat. Dat betekent dat het gebruiksgemak flink meetelt. Intuïtieve bedieningselementen helpen daarbij. Maar ook duidelijke, zo kort mogelijke gebruiksinstructies. En dat je snel in de gaten hebt welke voorgeprogrammeerde instellingen er zijn voor de meest voorkomende taken. Met andere woorden: koop nooit een magnetron met teveel knopjes. Omdat de magnetron in de horeca intens wordt gebruikt, moet de constructie op z’n minst degelijk zijn. Check of jouw mogelijke aankoop wel uit hoogwaardige materialen bestaat en een stootje kan velen.
Veiligheid van een horeca magnetron
Een keuken is een wirwar van stroom, gas, open vuur, gassen en rook. Veiligheid is dan ook een eerste vereiste, zeker als je je keuken zakelijk benut. De regelgeving omtrent veiligheid in de horeca wordt steeds meer afgebakend. Elk apparaat dat je aanschaft, dus ook een horeca magnetron, dient aan veiligheidsnormen te voldoen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Deurvergrendeling
- Bescherming tegen oververhitting
- Kinderslot