Geplaatst op

Nieuwsreaders en nieuwsservers

Nieuwsserver

Internetnieuwsgroepen zijn off-the-web discussieforums op internet. Een nieuwsgroep is een discussieforum op Usenet dat is gestructureerd als een prikbord. Usenet verwijst naar alle servers die nieuwsgroepen aanbieden (nieuwsserver) en bereikbaar zijn via het speciale NNTP-protocol. Het NNTP-protocol is vergelijkbaar met het HTTP-protocol, waarmee uw browser communiceert met de webservers op het WWW.

Net als bij het World Wide Web heb je ook voor nieuwsgroepen een browser nodig. Voor nieuwsgroepen worden deze programma’s nieuwslezers genoemd. Met een nieuwslezer logt u in op een nieuwsserver, downloadt de namen van de nieuwsgroepen die deze aanbiedt en kunt vervolgens – ook offline – selecteren op welke van deze groepen u zich wilt abonneren.

Nadat je een abonnement hebt geselecteerd, kun je ofwel alle berichten in deze nieuwsgroep downloaden of de onderwerpregels naar je computer overzetten. Aan de hand van deze onderwerpregels kun je met een klik bepalen welke berichten je wilt downloaden. Deze kun je dan lezen, beantwoorden of opslaan zonder dat je verbonden bent met internet.

Nieuwslezers zijn beschikbaar van gratis eenvoudige versies tot betaalde luxe versies. Op de laatste pagina’s van de gids presenteren we u de beste programma’s. Alle daar gepresenteerde programma’s zijn geschikt voor alle Windows-versies.

Insidertip: Nieuwsgroepen met Thunderbird

Er zijn gesloten en open forums op nieuwsgroepservers, waar gebruikers allerlei onderwerpen bespreken en interessante informatie verspreiden. Vraag uw internetprovider of deze een nieuwsserver heeft. U ontvangt dan van hem de toegangsgegevens. Vroeger waren nieuwsservers standaard, maar nu zijn er ook providers die er geen meer aanbieden. In dat geval kunt u gebruik maken van openbare nieuwsservers.

In Thunderbird creëer je toegang tot nieuwsgroepen door eerst op “Extra’s / Accountinstellingen” te klikken, vervolgens op “Accountacties / Nog een account toevoegen” linksonder en vervolgens “Nieuwsgroep” aan te vinken.

Nadat u op “Volgende” hebt geklikt, vraagt ​​Thunderbird om uw naam en e-mailadres. Beide worden in de nieuwsgroepen gepubliceerd als afzender van je berichten, want nieuwsservers zijn er niet alleen om te lezen, maar ook om te schrijven.

Voer vervolgens het adres van de “nieuwsgroepserver” in, bijvoorbeeld “news.arcor.de”. Dan een naam voor het nieuwsaccount en je kunt op “Voltooien” klikken. De nieuwsserver verschijnt als een nieuw item in de mappenlijst. Klik erop en vervolgens op “Abonneren op nieuwsgroepen”.

Als de server een gebruikersnaam en wachtwoord vereist, wordt u hier nu om gevraagd. Beide maken deel uit van de toegangsgegevens die u van uw provider heeft gekregen. U krijgt dan een lijst met onderwerpen waarop u zich kunt abonneren.