Geplaatst op

Elektrosmog: hoe gevaarlijk zijn smartwatches?

apple-watch

Het is niet voor niets dat het onderwerp elektrosmog de laatste jaren steeds vaker ter sprake komt. Hier zijn talloze onderzoeken over. Sommige hiervan hebben ook bewezen dat straling het menselijk DNA kan beïnvloeden, evenals celkernen en mentale prestaties. Dit geldt met name voor kinderen en jongeren. Een smartwatch heeft ook straling, net als een smartphone. Verder is de smartwatch voorzien van Bluetooth en internet. Het risico op kanker door elektrosmog wordt bijzonder vaak besproken. Ook de smartwatch kan tot de mobiele toestellen worden gerekend. Zijn zulke elektromagnetische velden echt gevaarlijk? Vanwege elektromagnetische straling maken veel mensen zich zorgen over kanker. Elektrosmog is altijd het middelpunt van kritiek.

Frequenties van de smartwatch naar de hoogspanningslijn Elektrosmog is een relatief veelomvattende term. Dit is geen technische term. In principe verstaat men de straling met bepaalde frequenties of golflengten en de elektromagnetische velden. Elektromagnetische straling is niet zo energetisch als röntgenstraling of radioactieve straling. Hetzelfde geldt in vergelijking met warmte, licht of UV-straling. Ook in het dagelijks leven worden mensen blootgesteld aan en omringd door zowel kunstmatige als natuurlijke magnetische straling. In de wetenschap wordt onderscheid gemaakt tussen laagfrequente en hoogfrequente velden. Dit betekent de snelheid waarmee deze velden veranderen.

Voorbeelden van hoogfrequente elektromagnetische straling zijn:

  • Radio golven
  • Mobiel
  • Magnetrons
  • Radar

Laagfrequente elektromagnetische straling omvat:

  • alle gangbare elektrische apparaten
  • Wisselstroomleidingen

Hieronder vallen ook zogenaamde statische velden, die zich aan de onderkant van het frequentiebereik bevinden. De frequentie van statische velden is altijd hetzelfde. Voorbeelden hiervan zijn het elektrisch veld bij mooi weer of het aardmagnetisch veld. Dergelijke statische velden ontstaan ​​bijvoorbeeld ook tijdens het transport van hoogspanningsgelijkstroom.

Hoe bescherm ik mezelf tegen elektrosmog van mijn smartwatch? In principe moet je afstand houden van dergelijke apparaten als het gaat om tablets, smartphones en helaas ook smartwatches. Als je met de smartwatch belt, kun je hiervoor het beste een zogenaamde headset gebruiken – dat wil zeggen een extra microfoon en koptelefoon. Met betrekking tot datatransmissie op internet zijn de afgelopen jaren nieuwe standaarden ingevoerd voor een betere verbinding.

Wil je toch een geschikte smartwatch kopen? Kijk dan eens in onze Top 5 Smartwatches naar geschikte modellen.