Geplaatst op

Waarom een ​​trip naar Delft de moeite waard is

Delft

Delft is een charmante stad in Nederland met ongeveer 103.000 inwoners en ligt ten noorden van Rotterdam. Het staat bekend om zijn historische gebouwen, het blauw-witte Delfts aardewerk, de grachten en kleine bruggetjes. In het centrum van Delft zijn veel cafés, restaurants, winkels, galeries en musea.

Als je nog niet in Delft bent geweest, moet je zeker een bezoek brengen aan een van de oudste steden van het land. Het zal je misschien verbazen dat deze stad veel meer te bieden heeft dan op het eerste gezicht lijkt. En had ik al gezegd hoe ontzettend mooi en fotogeniek Delft is?

Ik heb 24 uur in Delft doorgebracht tijdens mijn jaarlijkse reis naar Nederland en ik vertel je alles wat de stad te bieden heeft en waarom een ​​bezoek de moeite waard is.

Delft – Bezienswaardigheden & Hoogtepunten

Een trip naar Delft is een beetje als een trip down memory lane. De stad bestaat al eeuwen en dat zie je op veel hoeken terug. Je voelt de geschiedenis als je door de prachtige straten loopt. De oude, soms rijk gedecoreerde gebouwen, de grachten en natuurlijk de vele kerken maken Delft tot wat het is: een van de mooiste steden van Nederland! En vergeet de “Delfter Keramik” of “Delfts blauw” niet. Keramiekproductie maakt al meer dan 400 jaar (!) deel uit van de stad en staat er nu wereldwijd om bekend.

Marktplein, Stadhuis & de “Nieuwe Kerk” van Delft

Het grote marktplein van de stad is een bezienswaardigheid op zich. Hier bevindt zich niet alleen het prachtige Stadhuis (“Stadhuis Delft”), maar ook de Nieuwe Kerk (“Nieuwe Kerk”). En rond het marktplein vind je cafés, restaurants en een paar kleine winkeltjes. Zeker de moeite waard om te zien!

De Nieuwe Kerk met zijn ongeveer 110 meter hoge toren kan niet over het hoofd worden gezien. Sterker nog, de toren was lange tijd de hoogste van het land – tot het jaar dat de kathedraal van Utrecht een nieuwe spits kreeg. De “Nieuwe Kerk” dateert uit 1351 en is tevens de grafkamer van de koninklijke familie.

De toren is te beklimmen (entree ca. € 3,50). Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht over Delft. Het stadhuis, dat dateert uit de 17e eeuw, werd gebouwd in renaissancestijl en werd zelfs tijdelijk gebruikt als gevangenis. Het is zonder meer een van de mooiste gebouwen van Delft! Trouwens: elke zaterdag en donderdag is het marktdag, die hier op het grote marktplein plaatsvindt.

Oude Kerk – “Oude Kerk”

Naast de Nieuwe Kerk – die ook al meer dan 700 jaar oud is – is er ook de Oude Kerk (“Oude Kerk”) in Delft. In de bijna 1000 jaar oude gotische kerk valt vooral de kerktoren op, en eigenlijk staat hij scheef. De toren is met 75 meter kleiner dan die van de Nieuwe Kerk, maar niet minder indrukwekkend naar mijn mening. Hier in de “Oude Kerk” zijn ook graven, waaronder die van de schilder Jan Vermeer.

Vermeer Centrum Delft

Delft staat niet alleen bekend om zijn blauwe aardewerk, ook een van de bekendste kunstenaars komt uit deze stad: Jan Vermeer (of Johannes Vermeer). Hoewel de naam je niet veel zegt, heb je misschien al eens een van zijn beroemdste schilderijen gezien. Het is het schilderij “Het meisje met de pareloorbellen”. In het Vermeer Centrum vind je veel interessante informatie over de kunstenaar, die zijn hele leven in Delft woont. Toegang: 10€ (vanaf 2021).

Museum Prinsenhof Delft

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Nederland, raad ik een bezoek aan het Prinsenhof aan. Dit is een museum in een voormalig klooster dat zowel permanente als tijdelijke tentoonstellingen heeft. Vaste tentoonstellingen zijn met name gewijd aan de drie iconen van de stad Delft – Willem van Oranje, Delfts Blauw keramiek en de belangrijkste kunstenaars van de stad. Overigens: Willem van Oranje werd in 1584 aan dit prinselijke hof vermoord.

Omgeving

In de omgeving van Delft, en natuurlijk in de omliggende steden en dorpen, is er nog veel meer te zien en te doen. Talrijke mogelijkheden voor dagjes uit, en er worden leuke evenementen georganiseerd.

Met de kortingskaart van nappas kun je bovendien korting krijgen op verschillende dagjes uit en evenementen.