Geplaatst op

Wild Atlantic Way – 2600 kilomter Ierse kust

Wild Atlantic Way

De Wild Atlantic Way is een van de langste kustwegen ter wereld. Van County Donegal aan de Noord-Ierse grens loopt de route langs de westkust van Ierland naar Cork in het uiterste zuiden van het eiland. Op meer dan 2600 km gaat het parallel aan de wilde Atlantische Oceaan over ruige kliffen door het weelderige landschap en slaperige kustplaatsen.

Wat is de Wild Atlantic Way?

In het voorjaar van 2014 is de spectaculaire kustweg officieel geopend. De Wild Atlantic Way beslaat meer dan 2600 km, verdeeld in 14 secties, naar enkele van de mooiste hoeken en attracties van de Atlantische Oceaan in Ierland. Met dagelijkse autoritten tot 200 km krijgt u hier in ongeveer twee weken een best-of-tour aangeboden. Er zijn talloze hoogtepunten op deze roadtrip: uitzicht over dramatische kliffen aan de kust van Slieve League en de Cliffs of Moher, dromerige stadjes als Clifden en Doolin of historische gebouwen zoals Dunguaire Castle.

De weg en hoogtepunten zijn zeer goed aangegeven. Langs de kant van de weg staan ​​regelmatig borden met een witte golf op een blauwe achtergrond. Soms wordt hier ook de rijrichting aangegeven – (S) als je naar het zuiden gaat, (N) als je naar het noorden gaat. Je hebt echt geen kaart nodig om ter plaatse te navigeren. Bij de bezienswaardigheden, de zogenaamde “Discovery Points”, staan ​​ook ijzeren palen met een gestileerd golfsymbool.

De Wild Atlantic Way doorkruist vele regio’s in het westen en zuidwesten van Ierland, die ook erg geschikt zijn om te wandelen.

Waar verloopt de Wild Atlantic Way?

In de gebruikelijke rijrichting slingert de kustweg van noord naar zuid door acht Ierse provincies langs de Atlantische Oceaan. De Wild Atlantic Way verbindt ook veel populaire wandelgebieden: Donegal – Begin van de Wild Atlantic Way

De stad Derry in Noord-Ierland is een goed startpunt voor je roadtrip. Vanaf daar gaat het snel over de Ierse grens naar het eerste deel van de Wild Atlantic Way door County Donegal, Ierland. Hier, in het ruige noorden van Ierland, wachten ruige kliffen op je – bijvoorbeeld op het noordelijkste punt van Ierland, Malin Head, of aan de kust van Slieve League. Daar kun je over de kliffen (die tot de hoogste van Europa behoren) wandelen via de One Man’s Pass, een avontuurlijk, smal bergkampad. Hoogtevrees en stevigheid zijn een must! Een onverwacht contrast hiermee zijn verborgen droomstranden met wit zand, zoals Silver Strand of Stocker Beach.

Mayo – eilandwerelden en rots in de branding

Ga verder door de provincies Sligo en Mayo. Een tussenstop is onder andere de moeite waard bij Downpatrick Head. Het uitzicht op de landtong die uitsteekt in de ruwe Atlantische Oceaan en de vrijstaande rots ervoor is gewoon adembenemend! Plan ook een bezoek aan Acail of Achill Island. Het grootste eiland van Ierland is grotendeels bedekt met heide en werd duizenden jaren voor Christus bewoond, zoals blijkt uit de overblijfselen van nederzettingen uit het stenen tijdperk.

Galway – magische meren en epische kliffen

Halverwege de Wild Atlantic Way doorkruist u County Galway met zijn gevarieerde landschap: De kust en meren van Connemara zijn populair bij wandelaars omdat er een bijzonder grote verscheidenheid aan wandelmogelijkheden is. Witte zandstranden, Omey Island, een getijdeneiland op loopafstand bij eb, en de enige fjord van Ierland, Killary Harbour. Aan de andere kant is er een machtige bergwereld achter het heidegebied met zijn duizenden meren. Het geheel wordt afgerond met een bezoek aan het idyllische stadje Clifden, een van de mooiste en meest populaire stadjes in Ierland.

Minder dan twee uur rijden naar het zuiden, biedt het Burren National Park een onverwacht maar interessant gezicht: bizarre kalksteenformaties die een maanlandschap vormen en de overblijfselen van vroege Ierse nederzettingen ertussen. Maar er is ook typisch groen Ierland te ontdekken tijdens het wandelen over de Burren Way, een van de meest opwindende kustwandelingen van Ierland. Het hoogtepunt is zeker de wereldberoemde Cliffs of Moher, die oprijzen uit de diepblauwe Atlantische Oceaan. Hier zijn ook de Aran-eilanden en een ander hoogtepunt, de kustplaats Doolin – het centrum van Ierse volksmuziek.

Kerry – droomkust & mystiek achterland

Het landschap van County Kerry wordt gevormd door de Atlantische Oceaan – met kleine baaien en schiereilanden, zoals het schiereiland Dingle. Het is een plek van verlangen met dramatische kliffen, weelderige weiden, bloeiende heide, gouden zandstranden en schilderachtige dorpjes. Deze hoek van Ierland, ooit beschreven door National Geographic als “de mooiste plek op aarde”, kan het beste worden verkend via het langeafstandspad Dingle Way.

Het landschap op de Kerry Way is bijzonder gevarieerd. Hier wandel je door prentenboek Ierland – tussen ruige bergen en stille valleien, langs vredige beekjes en ruisende watervallen, langs spookachtige heidevelden en de dramatische Atlantische kust. Hoogtepunten zijn ook Killarney, de levendige stad aan Lough Leane en het aloude, kasteelachtige Muckross House.

Cork – het ongerepte zuiden van Ierland

De bestemming van de Wild Atlantic Way is Cork, het meest zuidelijke graafschap van Ierland. Er zijn enkele verborgen schatten in de regio: Het Beara-schiereiland wordt nog steeds beschouwd als een geheime tip. De Beara Way is gemakkelijke kust- en bergwandelingen langs talrijke kleine baaien, ver weg van het massatoerisme. U kunt een stop maken in rustige stadjes als Kenmare en kleurrijke vissersdorpjes als Eyeries en Castletownbere.

Sheep’s Head staat bij de Ieren bekend als ‘a apart place’ waar je rust kunt vinden en je zintuigen kunt opfrissen. Hier kunt u een bijzonder mooi en ongerept deel van Ierland verkennen tijdens een kustwandeling langs de Wild Atlantic Way. Met een beetje geluk spot je zelfs walvissen vanaf de kust. AbenteuerWege Reisen biedt helaas niet langer kustwandelingen op de Wild Atlantic Way in deze vorm aan, bekijk in plaats daarvan ons andere aanbod aan wandeltochten in Ierland en laat u inspireren door de variatie!